Moeke Mooren
Cultuur en Musea

Cultuur en musea in Maas en Waal | Moeke Mooren

Cultuur en musea

In het Land van Maas en Waal vind je geschiedenis overal rond de rivieren. Ontdek de cultuur en historie van het Land van Maas en Waal.

Cultuur snuiven

Naast rust, fietsen en wandelen heeft het Land van Maas en Waal meer te bieden. Het Land van Maas en Waal is rijk aan cultuur en musea. Hier vind je geschiedenis overal rond de rivieren. Tussen de kronkelende rivieren de Maas en de Waal staan diverse monumentale panden met rijke historie. Het gebied blijft je verrassen.

Door de rijke historie hebben allerlei verre voorouders hun sporen nagelaten. Van eeuwenoude landgoederen en buitenplaatsen tot oude vestingstadjes. Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Je haalt je hart op in het Land van Maas en Waal.

 

Kasteel Wijchen

Maak een ware reis door de geschiedenis in het Land van Maas en Waal.

Ondanks zijn keurig renaissance uiterlijk heeft Kasteel Wijchen een lange en roerige geschiedenis achter de rug. Door de eeuwen heen is het decor geweest van strijd, van verbannen liefde en koninklijk leven. Een rijke geschiedenis dat een bezoek meer dan rechtvaardigt voor liefhebbers van het verleden. Museum Kasteel Wijchen biedt een unieke kans om meer over het veelzijdige en verrassende Wijchen en het rivierenland er omheen te ontdekken. De vaste collectie van het museum geeft een interessant beeld van de geschiedenis in de regio.

 

Stoomgemaal De Tuut

Bezoek het enige stoomgemaal in het Gelderse rivierengebied dat bewaard is gebleven.

Stoomgemaal de Tuut was een van de acht stoomgemalen die vanaf 1846 het Land van Maas en Waal bemaalden. Het stoomgemaal heeft de groei van de welvaart in dit deel van het Land van Maas en Waal mogelijk gemaakt. De Tuut is het enige originele, intacte en werkende stoomgemaal in het Nederlandse rivierengebied.

 

Kasteel Hernen

Krijg een goede indruk van hoe een middeleeuws kasteel eruitzag.

Proef de sfeer van de oude stenen van dit prachtige kasteel. Het middeleeuwse karakter is nu nog steeds goed zichtbaar. Het kasteel beschikt over de originele wapensteen uit de 16de eeuw en twee portretten van oorspronkelijke bewoners. Ook zijn er diverse archeologische vondsten uit de kasteelgracht te zien.

 

Ruïne Batenburg

Bezoek ruïne Batenburg voor een interessante middag in een prachtige omgeving.

Een indrukwekkende ruïne van ooit een van de oudste en belangrijkste kastelen van Gelderland. In 1794 werd het door Franse troepen voor een groot deel verwoest. De flora en fauna die de ruïne omringen maken deze plaats tot een bijzonder geheel: het terrein biedt ruimte aan een eendenkooi, molen en een mooie uiterwaard.