AlgemeenJoep en Manon van Gruijthuijsen

“Een omzetverlies van tonnen”, zo omschrijft eigenaar Joep van Gruijthuijsen de gevolgen van de coronacrisis. Toch blijft hij er nuchter onder. “Onze gezondheid gaat voor alles”. De tijdelijke afhaal- en bezorgmaaltijden zijn inmiddels gestopt en de opening van de nieuwe escape room Kamer 13 wordt voorlopig nog even uitgesteld. Moeke Mooren en De Korenmolen hebben hun deuren gesloten op advies van de overheid en het RIVM. Maar het goede nieuws is, dat zij na de crisis snel weer overeind willen krabbelen om uit te blinken in waar ze goed in zijn: mensen een onvergetelijke ervaring bieden.

De deuren mogen dan misschien gesloten zijn, maar achter de schermen wordt er hard gewerkt aan de voorbereiding van het aankomende seizoen. Eigenaar Joep van Gruijthuijsen wil niet bij de pakken neerzitten. Hij wil er straks helemaal klaar voor zijn als er weer ‘groenlicht’ komt voor de horeca. Een nieuwe menukaart, het vernieuwen van de steiger voor camping Het Molenstrand en het schoonmaken van de terrassen. Er is genoeg te doen. Ook wil Joep het concept van de afhaal- en bezorgmaaltijden gaan voortzetten.

Crisis

Joep en zijn zus Manon runnen samen het familiebedrijf waar Moeke Mooren en De Korenmolen onderdeel van zijn. Ook vier escape rooms, vakantiehuis De Stoep, camping Het Molenstrand en passagiersschip de Sluizer horen hierbij. Vorig jaar vierden ze het 30-jarig bestaan van het bedrijf. Nooit eerder in de voorgaande jaren hebben ze een crisis van deze omvang meegemaakt. Zelfs de evacuatie in 1995, toen heel het Rivierengebied geëvacueerd moest worden vanwege het hoge water, was er niets bij. Joep “Tijdens de watersnood lagen we ook volledig stil, maar het grote verschil met toen is dat we wisten dat het maar tijdelijk was. Nu is alles onzeker en weet je niet waar je aan toe bent. Het kan weken duren maar misschien ook wel maanden”.

Kansen

Ondanks de situatie blijft Joep er nuchter onder. Hij ziet zelfs nieuwe kansen voor het bedrijf. De afgelopen weken zijn ze uit nood gestart met afhaal- en bezorgmaaltijden. Dit werd al snel zo’n succes, dat ze ermee moesten stoppen vanwege de veiligheid van hun personeel. Maar na de crisis wil Joep het zeker voort gaan zetten. “Er is behoefte aan lekkere en luxe maaltijden die je kunt bestellen om thuis op te eten. Ideaal als je geen zin hebt om te koken, afgesproken hebt met vrienden, of als je niet naar een restaurant kunt of wilt gaan.”

Nieuwe escaperoom

De nieuwe escape room Kamer 13 die in maart open zou gaan blijft voorlopig nog even op slot. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet. Als de crisis straks achter de rug is, verwacht Joep dat men weer volop uitjes gaat boeken. De nieuwe escape room, die veel ‘special effects’ op het gebied van licht en geluid heeft, zal dan een trekpleister worden. Als men zich dan tenminste nog vrijwillig op wil laten sluiten na zo’n lange thuisisolatie. Het voordeel is wel dat het dan met vrienden mag.

Foto: Joep en Manon van Gruijthuijsen